Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Άρθρο από "δήμου δρώμενα ...και άλλα!"

Μειωμένα δημοτικά τέλη. 

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πήραμε τη γενναία πολιτική απόφαση να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες και να προϋπολογίσουμε συνολικά μειωμένα ανταποδοτικά έσοδα 7% σε όλες της δημοτικές ενότητες του Δήμου μας Μια απόφαση που ήρθε μετά από πολύ σκέψη και μελέτη των δεδομένων της προηγούμενης  και της τρέχουσας χρονιάς. Μια απόφαση που δεν αγνοεί τη  
δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σήμερα και  που αποτυπώνεται και στα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου με τις μειωμένες εισπράξεις των τελών μέσω της ΔΕΗ αλλά και τις διακοπές ηλεκτροδότησης που και για φορολογικούς λόγους επιλέγουν οι Δημότες. Μια απόφαση που για πρώτη φορά φέρνει σύγκλιση δημοτικών τελών στις τρεις δημοτικές ενότητες του ενιαίου Δήμου μας και τολμά να ισορροπήσει τις όποιες διαφορές και αποκλίσεις κληρονομήσαμε από την ενοποίηση με την επιταγή του «Καλλικράτη».  
Είναι δεδομένο πως κάθε δράση ακόμα και για την οικονομική ελάφρυνση της κοινωνίας φέρνει και αντίδραση. Είναι δεδομένο πως εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πως η μείωση δεν «πιάνει» όλους όσους πληρώνουν δημοτικά τέλη αφήνοντας έξω ακόμη και τον σκληρά δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου μας. Είναι δεδομένο πως η όποια οικονομική ελάφρυνση των δημοτικών τελών δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει τη λαίλαπα που υφίσταται σήμερα ο Ελληνικός οικογενειακός προϋπολογισμός. 
Εμείς ωστόσο τολμήσαμε. Εμείς είμαστε κοντά στο Δημότη στο μέτρο που τα οικονομικά του Δήμου το επιτρέπουν. Τα οικονομικά του Δήμου που πλήττονται από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και από την άτυπη στάση πληρωμής του κράτους. Τα οικονομικά του Δήμου που πρέπει να μπαίνουν μπροστά από κάθε εύκολη ή αρεστή λαϊκή δήλωση. 
Η διοίκηση του  Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη από την έδρα του, το Πανόραμα, αποφάσισε να συνδράμει στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Και αυτό αποφασίστηκε χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών προς τους δημότες. Η ανταποδοτικότητα το κόστος της οποίας θα γίνει ακόμη πιο διαχειρίσιμο όταν αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπία σε θέματα όπως ο όγκος των απορριμμάτων ανά νοικοκυριό, η οικολογική συνείδηση και ο βαθμός της ανακύκλωσης, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τους κοινόχρηστους χώρους. Στη δύσκολη νέα πραγματικότητα κανείς δεν θα τα καταφέρει μόνος του. Είναι ένα αγώνας κοινός και διαρκείας. Μαζί και ενεργά θα τα καταφέρουμε. 
 Τσογκαρλίδης Παρασκευάς (Πάρης) 
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου